Het ras

De border collie is een middelgroot ras uit de groep herdershonden. Hij wordt ingezet bij verschillende hondendisciplines waaronder nog steeds het schapendrijven waarvoor hij oorspronkelijk gefokt werd. Hij was op de eerste plaats een werkhond en elke franje die niet paste bij een werkhond werd als atypisch beschouwd.

Tegenwoordig zijn er 2 soorten foklijnen, de zg. werklijn en de showlijn. Combinatie van deze 2 lijnen geeft als resultaat de prettige, actieve en intelligente huishond zoals die tegenwoordig binnen gezinnen gehouden wordt.

Geschiedenis: De border collie stamt uit het grensgebied tussen Schotland en Noord Engeland, dat de “Borders” wordt genoemd. De term “collie” werd vroeger in Groot Brittannië gebruikt, onder meer voor een herdershond.

Karakter: De border collie is een zeer intelligente en stabiele hond en men beweert vaak dat hij de slimste hond van alle hondenrassen is. Hij is zeer werkwillig en een snelle leerling. Hij is heel aanhankelijk en geen moeite is hem teveel, of het nu om hard werken gaat, om de sport of om dingen doen voor de baas en de gezinsleden.

Gebruik: De Border Collie is nog steeds goed in staat schapenkuddes te drijven en te bewaken, maar met name de showlijn wordt meer getraind in gehoorzaamheid, agility , flyballl, dogdance en combi-sport.

Opvoeding: De border collie heeft een enorme “will to please”, reageert scherp en is uitermate intelligent, maar dat betekent dat hij ook snel foute dingen aanleert. Een consequente baas die weet wat hij doet is noodzakelijk.

Bijzonderheden:
Een border collie is een hond die beweging nodig heeft. Hij is onvermoeibaar en moet zijn energie kwijt kunnen.
Borders die onvoldoende beweging krijgen worden soms vervelend en in uitzonderlijke gevallen zelfs agressief.
Iemand die slechts een huishond wil om af en toe even wat mee te wandelen neemt beter geen border collie!